Två takeaways från Housels bästsäljare.
Jag har följt Morgan Housels blogg ett tag nu och gillar det han skriver. Så när jag hörde att han skulle släppa en bok vart jag väldigt sugen att sätta tänderna i den. Problemet var att den hann sälja slut innan jag norpade mig en kopia. Så har fått vänta länge på att den ska komma tillbaka till lager. Tills nu.
Och jag kan säga att jag inte vart besviken. Trotts hypen jag hade byggt upp så levde den upp till förväntningarna. Annars är det lätt att man har hypat upp någonting och sen när man väl konsumerar saken är den bra. Men inte lika bra som man förväntat sig och då blir man besviken. Det här är faktiskt väldigt likt en "formula" han beskriver i boken.
Happiness, as it's said, is just results minus expectations.
Nåja. Låt oss grotta in oss på mina två takeaways.
Den här är lite rolig, då den kommer från mjukvaruutveckling egentligen. Därför kände jag till den, men hade aldrig tänkt på att den kan appliceras på ens privatekonomi också. Vilka implikationer har detta då? Jo, till exempel, du har en lön som kommer in varje månad. Denna lön kan utebli på grund av olika anledningar. Det kanske är så att du blivit sparkad på grund av en pandemi. Vad vet jag. Det spelar mindre roll. Men kan det hända, så kommer det hända.
Om du är helt beroende av en sak för att ditt liv ska gå runt, så är du väldigt sårbar om denna sak skulle gå sönder. Det kallas att ha en single point of failure. Och då vi vet att allting som kan gå sönder, kommer gå sönder. Så kan jag garantera att din single point of failure också kommer att gå sönder. Det skulle kunna vara så att du lever lön till lön. Försvinner lönen en månad får du svårt att betala hyran, och där vill du inte vara. För att undvika den skulle du kunna spara upp en buffer eller skaffa andra inkomstkällor.
Undvik single points of failure.
Du är såklart medveten om att du har förändrats under ditt liv. Och du kommer förändras i framtiden också. Troligtvis underskattar du hur mycket du kommer att förändras. Det flesta gör det och fenomenet kallas End of history illusion. Detta gör att du måste hela tiden utvärdera om det du gör nu är det du faktiskt vill göra. Eller om det är vad ditt föregående jag ville göra. Om du inte gör det, så kommer du göra saker som en helt annan person ville att du skulle göra. Det är i princip som att en okänd person bestämmer över ditt liv.
Att överge något man jobbat hårt för kan vara svårt. Man jobbar emot fenomenet sunken costs, och det tar emot. Om du till exempel har investerat 20 år i din karriär kan det vara svårt att byta karriär. Då det känns som du förlorar all tid du lagt ned på denna karriär om du skulle överge den. Men om du inte tycker det är roligt längre, varför fortsätta? Tycker Housel uttrycker det bra.
Sunk costs make our future selves prisoners to our past, different, selves. It's the equivalent of a stranger making major life decisions for you.
Omfamna att du förändras.
Det här var de två saker jag tog med mig från boken. Och det finns mycket mer takeaways som väntar på dig. Men de får du läsa själv. Kan verkligen rekommendera den här boken.